Saturday, July 20, 2013

Jangan Pernah Lupa (JPL) 4

CHIKO pandang wajah teman baik di sebelah. Wajah cantik itu hujan renyai-renyai dari tadi. Padan sangat bawa ke Kopitiam, duduk pula di meja paling hujung yang jauh dari orang ramai. Pelik aje kalau melepak di Zouk tapi air mata meleleh. Kira tadi mengajak Insyirah keluar sebab nak luahkan perasaan selepas ditinggalkan teman lelaki, tapi sekarang? Dalam banyak-banyak orang, kenapalah boleh terserempak dengan Aiman. Pulak di depan pintu Zouk.

            Chiko toleh pula meja di sebelah. Dua mamat yang dia tak kenal selamba ikan duduk sambil mata tak lepas memandang mereka berdua. Dua-dua muka ‘market’, ikut hati nak juga dia jeling-jeling tapi control lah sikit, babe! Takkan perigi nak ‘usha’ timba, tak padan dengan diri yang baru putus cinta.

            “Of all people, why did we meet again after for so long?”

            “It was just a coincidence, babe.”

            “Was it? Or was it fate? We broke up and get back together.”

            “Oh please la, Sherry. Jangan berangan. Kau tau dia siapa kan?” Chiko mengingatkan Insyirah. Maaf dia tak anggap pertemuan itu sebagai jodoh pekebende, itu hanyalah kebetulan. Lagi pula tak nak bagi harapan pada Insyirah yang masih mengharap.

            “Dah jadi suami orang, apa lagi yang fate nya?” Sengaja Chiko tekankan perkataan suami, bagi Insyirah sedar sedikit.           

            Insyirah tersenyum nipis. Kenyataan pahit yang dia terpaksa terima dan rasanya sampai sekarang pun masih tak dapat dilupakan. Kisah lama pahitnya lebih banyak berbanding manis.

            ‘Sherry, let’s have a break. You..me...we need time.’ – Dia setuju saja bila Aiman nak bagi ‘pause’. Yeah, an awesome yet a complicated relationship needs a break.

            ‘Sherry, our relationship won’t work out.’ – Ayat keramat Aiman yang satu tu mana dapat lupa. Brain freeze. Mental breakdown.

            Bila ditanya, Aiman kata hati dah tak sehaluan. Pandai Aiman cari alasan...

            Terasa bagaikan terpaksa merangkak melalui hari-hari tanpa Aiman di sisi hinggalah dia mampu berdiri semula tanpa mengenang kisah Romeo And Juliet mereka berdua yang tak sehebat mana. Sangkanya dia kuat. Sangkanya dia kental. Sangkanya hati dah kosong. Tapi kenapa pula masih menangis bila Aiman muncul di depan mata?

            “Ni, babe. Hot stuffs dua ketul sebelah tu, do you know them?

            Terhenti lamunan Insyirah. Soalan Chiko buat dia tersenyum nipis.

            “I don’t know them but I know them.”

            Berkerut dahi Chiko. Berbelit jawpan Insyirah tu, mana dia faham. Baru mahu bertanya lebih, kerusi kosong di meja mereka berdua ditarik. Chiko dan Insyirah mendongak.

            “Mind if we join you both?”

            Insyirah tersenyum nipis. Tak payah minta kebenaran la kalau punggung dah elok berlabuh di atas kerusi. Mata Chiko dah tak berkedip. Hot stuffs, hot stuffs!

            “Perempuan cantik kalau menangis jadi tak cantik.” Remy pandang wajah Insyirah.

            “What the...”

            “Chiko.”

            Ayat Chiko yang dah nak keluar ayat mencarut tak habis bila Insyirah potong line. Muka handsome kemain yang berkepala botak ni tapi mulut...kalau dia Insyirah, dah melayang pelempang sebijik.

            Insyirah mengukir senyum. Tu menyindir ke menegur?

            “Saja cuci mata, kabur sebab masuk habuk.”

            “Biasalah tu kalau mata masuk habuk  bila berjumpa dengan ex.”

            Insyirah tergelak. Lelaki di sebelah ni boleh tahan poyo. Straight forward tak bengkang-bengkok. Insyirah keluar dengan kemungkinan sendiri. Mr. Hot Stuff nak usha.

            “People come and go, pretty. And for those who have left us, there are two possibilities and you have to choose only one of them. They will be missed...or they will be hated.”

            Ayat Remy buat tiga pasang mata itu memandang tepat padanya. Pandangan bersabung dengan mata si cantik yang berjaya menambat hati dari kali pertama mereka berdua berjumpa. Tapi sayang, cantik macam ni pun ada yang sanggup tinggalkan? Gila!

            Tak susah nak mengagak lelaki yang datang menegur dan bagi pandangan cari gaduh di depan Zouk tadi.

            “Sherry...” Bibir sebut nama sang bekas kekasih tapi mata pandang dia yang memaut lembut lengan si cantik.

            “Lama tak jumpa.” Remy lawan pandangan lelaki yang dah tampak kecewa, tapi ayat ditujukan pada Sherry. Hoyeah, tak payah tanya pun dah tahu nama . Lagi dia rasa ada kemenangan di situ bila Sherry kenalkan dia sebagai kawan.

            Diperkenalkan sebagai kawan pun okey apa walaupun sebenarnya masing-masing saling tak kenal. Yang penting, muka pihak lawan dah cemberut. Sherry tak marah pun, komen apa-apa pun tak bila dia dan Rain selamba mengikut kereta yang dipandu Sherry dan temannya dari belakang menuju ke sini.

            Muka secantik Sherry. Gaya yang ‘mahal’. Bahasa kasar kata tampak ‘bitchy’ tapi bagi Remy definisi itu tak sesuai untuk Sherry.

            She is pretty.
            She is hot.
            She is sexy.
            She is vogue.
            But she is definitely not bitchy.

            Mata Insyirah berkedip-kedip. Otak terasa macam bergegar menyerap ayat bermakna Mr. Hot Stuff di sebelah. Sudahnya dia senyum sahaja. Senyuman paling manis.

            “I guess you like me.”

            Hoyeah! Alang-alang awak nak seluk perkasam, eloklah sampai ke pangkal lengan. Kuat Mr. Hot Stuff ketawa. Ingat awak sorang aje boleh main straight forward? I can do twice better than you, mister!

            “Women’s instincts are always right, pretty.”

            Insyirah tergelak. Duduk dengan lelaki ini buat rasa patah hati dia terbang jauh. Soal ‘Oh-Aiman-I-miss-you’ dibuang ke parit dalam buat masa ini. Mata kedua-duanya masih berlawan pandang.

            “Be my baby.”

            Insyirah tergelak lagi. Wow wow wow! Baru dua kali berjumpa dah berani nak minta naik satu pangkat? Nak kata berkawan pun belum lagi. Jangan kan kata berkawan, nama Mr. Hot Stuff ni pun dia tak tahu! Insyirah dekatkan tubuhnya pada lelaki yang menarik perhatiannya ini.

"Senang cakap...tapi..trust me...susah nak dapat." Bisikan Insyirah buat Remy tersengih lebar. 

Laaa..Insyirah buat gaya jual mahal walhal hati macam nak terlompat keluar 'dilamar' lelaki yang memiliki Samsung S Advance berwarna pink itu. Kepala yang hampir licin ala-ala Wentworth Miller dengan muka market mahu dia tak terpana.

Bald guys are sexy! Bald guys are hot! Bald guys are just awesome! 

Rain tersengih lebar. Remy betul-betul nak usha nampaknya. Kau try la, bro tengok dapat ke tak!
Chiko tersenyum sinis. Dua lelaki i ni dah la tak tahu malu, dah tu usha tanpa berkias-kias.
Remy tersenyum sambil kenyitkan mata. Bibir mendekat ke telinga Sherry.

“You never know, pretty. I take that as a challenge.”



REMY RAHMAN, 30 TAHUN
Mummy suruh cari calon isteri cepat-cepat sebab nak ada cucu. Kawan-kawan mummy semua dah ada cucu comel-comel, mummy bising. Daddy tak kisah. Daddy faham perasaan anak lelaki dia ni jenis yang macam mana. Enjoy dulu. Hirup udara puas-puas, baru fikir nak ada tanggungjawab.

Mummy paksa suruh cari juga sebelum mummy carikan sendiri. Okey. Sebagai anak yang baik dan mendengar kata, dia puaskan hati mummy. Bawa calon-calon yang ada.

Tapi semua pun mummy tak nak. Muka tak ada ‘cahaya’. Pakaian tak senonoh. Make up macam Geisha zaman batu. Ketawa mengilai macam Cik Ponti. Pening dengar komen mummy. Ini bukan lagi zaman Uda dan Dara, mana nak cari perempuan yang menepati citarasa mummy. Sopan santun. Menutup aurat. Hormat orang tua. Duh...susah nak cari tu mummy! Kalau senang, dah lama dia jadikan bini. Bukan satu, dia pasang empat aje terus.

Lagi mummy gelak bila dia ditinggalkan Valley, perempuan yang mummy sangatlah tak berkenan dan menjadi tangga terakhir di dalam senarai mummy. Padan juga dengan muka sendiri, ada ke muka spesis macam Valley tu nak dibuat bini? Merana sampai nafas terakhir agaknya.



INSYIRAH  IBRAHIM, 23 TAHUN
Hidup Insyirah senang saja. Makan. Tidur. Belajar. Enjoy. Shopping. Tak ada serabut. Kasih sayang orang sekeliling mencurah-curah, buat Insyirah terasa bagaikan seorang puteri alaf baru.

Tapi dia kenal erti kecewa bila kekasih tinggalkan dia tanpa sebab. Pelik bukan? Kalau dianalisis, dia adalah gadis yang sempurna. Siapa yang akan sanggup lukakan hati puteri seperti dia? Siapa yang berani buat dia menangis sampai lebam mata? Aiman...

Insyirah tersedar satu perkara. Ditinggalkan oleh orang tersayang bermakna dia tak lah sesempurna seperti yang disangka.

Lupakan kisah dia dan Aiman. Walau hati masih cinta, dia abaikan. Walau hati masih rindu, dia abaikan.

Papa kata dia akan jumpa putera alaf baru yang seribu kali lebih baik.

Mama kata dia akan jumpa lelaki yang menerima dia seadanya dan menjaga dia sampai bila-bila.


Papa dan mama tak pernah menipu, apatah lagi nak bagi harapan palsu. Insyirah percaya dengan kata-kata papa dan mama. Satu hari nanti, putera dia akan datang juga...


p/s : So sorry dearies, emy MIA ke bulan sampai tak balik-balik.Sorry for pending comments yang emy tak reply lagi, will do that shortly ya :) Hope you all enjoyed readings and thank you so much for droppping by. Love you all loads! 

Wednesday, July 10, 2013

Jangan Pernah Lupa (JPL) 3

“LAPAR tak ni?”

“Tak.”

“Yeah, right. Have some.” Macamlah tak dapat mengagak maksud ‘tak’ Sherry, Aiman dah kenal dia lama.

Sherry tersengih macam dapat gula-gula bila Aiman hulurkan sweet corns. 

“Aaa...” Sherry ngangakan mulut. Makin berbunga  hati bila Aiman suapkan sesudu ke dalam mulut.

Zaman bercinta, semua manis. Perut lapar tahap gaban pun tak terasa sebab dah kenyang dibelai Aiman dengan kata-kata cinta. Laaa..jangan hairan kalau setakat lovey dovey main suap-suap jagung manis macam tu di antara Sherry dan Aiman. Lebih dari itu pun pernah buat.

Menari-nari di dalam hujan.
Main jongkang-jongket di dalam hujan.
Piggy back dari hujung sini ke hujung sana di dalam hujan.

Kenapa semua di dalam hujan? Jawapan senang. Sebab lebih romantik. Ceh! Kalau zaman cintan cintun mereka berdua bolehlah Insyirah mengaku semua itu romantik. Tapi sekarang? Muntah hijau!

Wajah tenang Aiman di hadapan sekarang ini kalau boleh Insyirah rasa nak wachaaa, tapi tak sampai hati. Kalau boleh dia nak cekik sampai tinggal nyawa-nyawa ikan, tapi dia tak sampai hati....sebab apa? Sebab dia masih sayang...

“Sherry.”

Wajah yang sudah bertahun Aiman rindukan. Ikut hati, nak peluk cium macam dulu. Tapi sendiri kena sedar status dia di mana.

Isnyirah buat de’. Tayang muka mono macam ‘Like I care’ walhal dalam hati dah nak cair bila lembut dan tenangnya suara Aiman memanggil namanya. Mata dikedipkan berkali-kali, kut dia bermimpi di malam hari tubuh Aiman tiba-tiba muncul tidak jauh dari pintu masuk Zouk.

“I  miss you, Sherry.”

Oh I miss you, too.

Sah bukan mimpi! Masing-masing masih tegak di tempat tadi.

Sorry, rindu-rindu ni dah tak ada dalam senarai perasaan. You know,  the soft-hearted me is now the cold-hearted me.” Insyirah menipu. Tak payah nak tunjuk muka sadis putus cinta di depan Aiman, dia tak suka minta kesian. Hood yang tersarung di atas kepala dibetulkan sedikit.

Aiman tersenyum nipis. Berapa lama dia kenal Insyirah? Berapa lama dia menyemai kasih bersama Insyirah? Lima tahun...lama tu!

So don’t lie, baby. Just say you miss me, too!

Aiman mendekat, hingga jarak di antara mereka berdua hanya tinggal beberapa inci saja lagi. Kiranya tak rugi dia nak datang ke Zouk malam ini, terjumpa kekasih lama sekurang-kurangnya buatkan  rindu Aiman terlerai.

Jangan salah faham, dia datang nak melepak kosong. Bukannya nak mabuk sampai tak ingat dunia. Saja nak tukar suasana, nak melepak di tempat yang bising dan ramai orang. Sambil tu boleh la cuti mata tengok ragam manusia yang dah tak sober. Datang melepak di kelab besar tapi sedap aje minum Coke. Boleh macam tu? Boleh aje, lantaklah orang nak gelak ke tak. Yang penting dia tak pernah lupa yang dia sebenarnya tak pernah pun meneguk air haram.

Insyirah? Oh...Isnyirah tak pernah berubah agaknya...

“I love you, Sherry.”

Oh I love you, too. So damn much, Aiman!

“Crazy!” Insyirah oh Insyirah. Mulut cakap main lepas, tak ikut kata hati pun!

Aiman mengukir senyuman nipis sekali lagi. Tak pandai menipu tu, buatlah gaya tak pandai wahai Insyirah. Aiman dekatkan wajahnya, berbisik perlahan ke telinga Insyirah dengan tangan kanannya menyeluk poket seluar.

“I know you miss me, too. I know you love me, too. And the minute I go, please don’t cry but just in case if you cry...you have this at least.”

Sapu tangan kegemaran yang diseluk dari poket seluar diletakkan Aiman ke dalam poket jumper milik Insyirah. Haruman Insyirah yang menusuk hidung buat jantungnya bergetar seperti dulu kala tapi...yeah! I know the boundary, Sherry!

Insyirah terkedu. Walau dia berlagak tenang atau kuat di hadapan Aiman sekalipun dia takkan dapat mengaburi mata lelaki itu tentang perasaannya yang sebenar. Tengah malam nanti confirm menangis sampai lebam mata!

Why on earth did you leave me in the first place, Aiman?!

Inilah kata orang...kalau dah saling jatuh cinta tak semestinya akan kekal bersama. Anggap saja tiada jodoh, itulah jawapan yang paling positif untuk diri sendiri.




RAIN tayang muka tegang di sebelah. Malas nak layan Remy kalau tanduk dah keluar di atas kepala. Bukan dua-dua pun dah berkira nak bertaubat ke? Sama-sama mahu meninggalkan ‘sarang’ lama yang menjadi tempat melepak sambil bertenggek dan mencuci mata yang ‘very the keranjang’. Nak pergi Zouk. Nak melepak di Zouk. Taubat pekebende, bro?!

“Malam ni je, Rain. I won’t drink.  I won’t get drunk. Lepak kejap, then blah.”

“Don’t talk shit la, you. Won’t drink it seems.”

Pecah ketawa Remy memenuhi ruang kereta. Muka Rain dahla macam nak tak nak, pandu kereta pun macam Speedy Gonzales. Tu memang gaya Rain nak tayang protes.

Betullah ni, wei. Dia ajak melepak sebab masih tak biasa dengan suasana  ‘sarang’ baru mereka berdua. Dulu Zouk, sekarang Kopitiam. Tak ke jauh beza? Kenalah gerak slow-slow. Siapa yang tak nak bertaubat? Siapa yang tak nak ‘bersalin’ kulit?

Last two, Rain. This will be our last two. Next time will be the last one. Lepas tu janji aku takkan ajak kau clubbing lagi. Chill la, bro!” Bahu Rain ditepuk Remy perlahan.

Rain hanya diam. Last two konon, ni kalau balik nanti accident sampai nyawa melayang, bila nak bertaubatnya? Ke laut!

Mujur ada tempat kosong, laju saja kereta Rain menyusup masuk. Memang sengaja dia memarkir kereta agak jauh dari pintu masuk Zouk. Ni pun salah satu cara nak tunjuk protes juga pada Remy.

Baru selangkah dua keluar dari perut kereta, mata Remy tertancap pada sesusuk tubuh yang berjalan ke arah mereka berdua dengan wajah tertunduk. Terteleng-teleng kepala nak mencuri pandang, macam kenal. Makin dekat makin kenal!

“Sherry. Sherry. Wait!”

Langkah Insyirah terhenti bila suara Chiko memanggil namanya. Tak sedar pulak langkah kaki membawanya entah ke mana bila dia mengelakkan diri dari renungan Aiman yang semakin membuatkan dia lemas. Insyirah mengangkat muka dan berpatah balik semula. Tujuan sebenar malam ini nak temankan Chiko yang patah hati dengan Tyco, ni dah jadi terbalik. Nampak gaya terpaksalah Chiko melayan dia yang berdarah jiwa raga selepas pertemuan yang tak disangka dengan Aiman.

Sah! Memang dia! Remy teruja.

“There she is. There she is. There she is.”

Ternganga mulut Rain. Tiga kali Remy ulang ayat yang sama, dia serius tak faham. Nak ke mana mamat ni? Dia sudah ditinggalkan jauh di belakang.

“Wei, pok. Kejap. Kejap.”

Oh...dah faham! Ni mesti Remy tersalah orang lagi. Pagi tadi pakcik big-shot mana entah Remy ingatkan si cantik. Malam ni siapa pulak? Malu, pok!

“Hi, pretty.” Selamba Remy memaut lengan gadis di hadapan. Bila si empunya badan berpaling, lebar senyuman Remy.

Hoyeah, jumpa juga akhirnya! Seketika Remy terdiam. What’s with your red eyes, pretty?

Insyirah terkedu. Hidung merah macam Rudolph, jumpa mamat handsome ni lagi. Oh no! Tak cantik!

Chiko yang baru sampai tercengang di tepi kereta. Who the hell is that, Sherry? Matanya menala pada Aiman yang sudah membatu tidak jauh cari situ.


You never changed, Sherry. Never. Aiman kecewa...


p/s : Thanks for dropping by and hope you all enjoyed reading my dearies :) Have a good day and love you all loads! 

Monday, July 1, 2013

Jangan Pernah Lupa (JPL) 2

RAIN menoleh pada temannya yang sedang memandu di sisi. Muka Remy serius dari tadi, tak berani dia nak kacau. Tahu sangat Remy angin satu badan lepas terserempak dengan Valley di pusat serivs kereta.  Dalam banyak-banyak manusia yang datang servis kereta, boleh pulak Valley jadi salah satu daripadanya.
            “Remy, screw her lah. She’s nothing for you to get angry with.” Rain cuba tenangkan Remy. Dah sedia kena libas dengan belakang tapak tangan Remy dah ni. Ye la, bunyi macam senang aje cakap bla bla macam tu harus Remy senang-senang nak bagi ‘backslap’.
            Remy diam. Sekejap laju, sekejap brek, sekejap pelan. Cuak pula Rain di sebelah. Tak bersedia lagi nak jadi arwah, amal dia sepanjang 27 tahun hidup di muka bumi ni seciput aje. Tak cukup pun dibuat bekalan.
            “Pool jom. Nak challenge kau, tak puas hati kalah hari tu.” Rain tukar topik. Walhal mood nak bermain pool tu sebenarnya ke laut. Mana best kalau Remy angin macam ni.
            “Dia dapat kereta tu dari sugar daddy dia lah tu. Yang dia pancing dari mana entah. Yang dia pikat sampai lemas. Yang dia cukur sampai botak.” Suara Remy perlahan tapi kedengaran tegang. Mana Valley nak cekau duit untuk tukarkan Myvi kepada Mazda 6 macam kereta dia? Ada ‘extra pocket’ la jawabnya.
            Laaa..masih terfikirkan tentang Valley lagi rupanya. Rain memperlahankan volume radio.
            “Maybe, got possibility,” kata Rain.
            Terkejut juga mereka berdua melihat Valley ada di pusat servis, nasib muka cantik tu tak disimbah Remy dengan hot chocolate yang baru dibeli dari vending machine. Mana tidak, elok dia dan Remy melepak di sofa yang disediakan, Valley selamba datang dan duduk di sebelah dengan muka paling seksi yang boleh buat dua-dua seksa.
            Padan sangat nama bekas kekasih Remy tu Valley. Body meletup. Muka umph. Lembah yang Valley banggakan sangat tak payah cakap. Tertonjol hingga boleh buatkan bebola mata memang melekat tak boleh nak elak. Kalau dulu memang Rain curi-curi tengok, mahu tak kena lempang dengan Remy kalau cuci mata dekat kekasih hati kebanggaan Remy. Tapi sekarang tak ada lagi istilah curi-curi tengok. Dia guna prinsip ‘dah mata aku, suka hati aku nak tengok ke tak’.
            “Wait. Wait. Kau angin sebab dia dapat kereta tu ke?” Rain pandang wajah Remy.
            “Sort of.”
            “Laa...” Rain rasa nak tergelak. Dah timbul idea nak kenakan Remy.
            “Patutnya kau bangga. Sama kereta. Warna aje lain-lain.”
            “Cisin mamat ni.”
            Pecah tawa kedua-duanya. Tak susah mana pun nak kembalikan mood ceria Remy. Tubuh Rain mula menari-nari di sebelah bila lagu Pitbull bermain di radio.
            “Aku angin tengok muka dia bangga sangat. Nasib aku tak ambik jadi bini.”
            “Now you know. Dulu aku sound tak dengar.”
            “That time I was already in the zone, bro.” Kalau dah nama angau tahap lupa dunia apa pun nasihat orang di sekeliling memang tak masuk ke dalam telinga Remy.
            “Dari dulu lagi aku tengok Valley tu memang tak boleh pakai. She can never stick to only one guy, bro. That’s the worst part.
            “You don’t say. Very the tak boleh diguna pakai. Very the ngam untuk kena dumped.”
            Rain tergelak. Ni kes dah terhantuk baru tersedar kan? Tapi sekurang-kurangnya Remy masih belum terlambat. Bayangkan kalau disunting jadi isteri seperti mana yang Remy rancang dulu, hancurrrr...
            “Tak payahlah fikir hal Valley lagi. Nak harapkan lembah aka valley dia tu aje tak cukup. Hati tak bersih mana cantik.”
            Chewah! Bunyi Rain bercakap macam pernah mengikuti ceramah yang ala-ala ‘kenali hati wanita’, tak padan dengan gaya yang macam good boys gone bad.
            Remy sekadar tersenyum. Memang tak dinafikan, sebab utama dia tertarik dengan Valley dulu adalah kecantikan Valley. Aset Valley? You don’t say, yang tu memang boleh buat dia cair sampai tak bernafas.
            Malas nak fikir pasal Valley lagi. Valley tu cerita lama, dosa lama. Kalau asyik teringat, bukan dapat diubah pun kisah lampau. Pandang depan aje terus, cuba menjadi yang lebih baik dan sedar diri sikit.
And yeah, here I am trying to become a better person!
“Rain, do you still remember the chick that bumped into me yesterday? The one with yellow shirt.”
“What’s with her?”
Harus Rain ingat, gadis cantik yang duduk di meja sebelah sementara menunggu Remy di The Coffee Bean & Tea Leaf semalam. Agak jual mahal juga bila dia perkenalkan diri si cantik buat tak layan. Takkan tak tertarik langsung kut dengan muka dia yang stok idaman wanita. Angkat bakul tapi seriously...
“Cantik kan? Kalau jumpa lagi aku cuba terus.”
Terangkat sebelah kening Rain. Ingatkan dah bertukar kulit jadi baik sahabatnya ini, macam masih sama aje pun. Pantang tengok yang cantik lalu, mula nak usha.
“Kau try tengok, dapat ke tak. Aku dah try semalam, epic fail,” Rain berkata selamba. Dia pun tertarik sebenarnya dengan si cantik, tapi dah kena reject dengan cara halus takkan masih nak cuba lagi. Tolonglah sikit, bunga bukan sekuntum.
Remy ketawa kecil. Muka Rain memang tak boleh pakai. Perempuan tengok pun boleh lari. Muka kasanova. Muka kuda belang. Muka buaya darat. Andai berjumpa semula, Remy dah simpan siap-siap soalan yang akan ditanya.
Single?
Name?
Phone number?
Address if you don’t mind?
Tak payah main pusing-pusing soalan, direct aje terus. Kadang-kadang perempuan tak suka lidah yang terlampau bercabang, karang berbelit sangat perempuan tak faham. Lagipun yang ni dia ada rasa sedikit kelainan, yang buat hati dia tertarik. Yang buat jantung dia berdetak. Yang buat mata dia tak lepas pandang. Yang buat dia rasa nak usha. Yang buat dia rasa mahu memiliki.
Singgah di 7 Eleven, Rain bagi pandangan WTF. Ye la, macho kemain tapi Remy ajak singgah sebab nak beli losyen Nivea. Ni adik kesayangan Remy yang suruh belikan, malas dia nak cari mana-mana Watsons terdekat. Tolong sikit nak pakai losyen Nivea, warna kulit yang tanned macam Enrique Iglesias inilah yang buat Remy bangga.
Baru nak melangkah masuk semula ke dalam perut kereta, mata Remy terarah pada kereta di seberang jalan.
Macam kenal!
            “Rain, tunggu sini jap.”
            Panjang langkah Remy di atur ke arah Benz berwarna kelabu di seberang jalan itu. DK 123. Mana boleh lupa nombor plat kalau dah tuan punya pun dia tak boleh lupa.
            “Pok. Nak ke mana wei?!”
Laungan Rain tak dipedulikan. Dalam kepala Remy dah susun ayat bunga-bunga untuk mengayat. Kira ada jodohlah ni dengan si cantik berbaju kuning. Baru semalam berjumpa, hari ni dah muncul balik.
Tingkap kereta di bahagian pemandu diketuk Remy perlahan. Siap sedia nak tayang senyuman umph biar bagi ‘melting’ si cantik. Bila cermin kereta dibuka dari dalam...gulp!
Tubuh Remy statik. Senyuman jadi keras. Lain wajah yang terbayang di ruang fikiran, lain yang berada di depan mata.
“Yes?”
“Err..”
“I’m listening.” Serius muka lelaki di dalam kereta buat Remy makin gagap.
“Nak reverse ke? Saya tolong assist. Side mirror tak ‘makan’ sangat kan?” Idea menipu dari planet mana dia korek, Remy tak pasti. Yang pasti tu aje ayat nak ‘cover’ malu dengan lelaki yang memberinya pandangan tajam kini.
Si cantik bertukar jadi lelaki botak? Atau ni kereta si cantik tapi pakcik botak ni yang pinjam? Tak pun ini kereta pakcik botak tapi si cantik yang pinjam. Kekasih gelap? Mistress?
Oh no!




“SYIRA, nak ke mana tu?”
Langkah Insyirah terhenti. Toleh belakang. Tersenyum segaris. Senyuman jadi keras bila mama di pintu dapur pandang dengan wajah serius.
“Nak pergi yoga. Dengan Chiko.”
“Pukul 9 malam pun ada yoga ke?”
Uhuk! Insyirah buat-buat terbatuk. Melangkah ke arah mama kesayangan dan mencium pipi ratu hatinya itu sebelum mencapai botol air di dalam peti sejuk. Kan dah kantoi dengan mama. Yoga lah sangat padahal nak duduk lepak temankan Chiko yang sedang patah hati ditinggalkan Burn tanpa sebab.
“Syira pergi keluar kejap aje, mama. Nanti sebelum pukul 11 Syira balik. Please. Please. Please.” Insyirah buat muka comel dan melentokkan kepalanya di bahu mama. Dengan mama kena manja-manja sikit, senang nak pujuk. Kalau dengan papa tu yang payah. Jadi lebih baih angkat kaki sebelum papa balik.
“Kalau papa tanya mama nak jawab apa?”
“Cakap Syira pergi yoga. Pleaseee.”
Tubuh Insyirah dipandang mamanya dari atas sampai bawah.
“Macam ni nak pergi yoga?” Jari telunjuk mama terarah pada tubuh Insyirah.
Ehem. Cermin mata hitam dengan sweater berwarna hitam, siap pakai hood lagi di atas kepala. Mana mama tak bising. Insyirah tersenyum. Ni fesyen mama. Fesyen orang masuk air. Kut terserempak dengan papa di luar, tak lah papa kenal anak sendiri.




“I’m back.”
Ibrahim muncul di dapur dengan senyuman lebar. Laaa...papa dah balik. Macam mana nak cabut keluar? Insyirah meneguk air dari dalam botol air.
“Syira, semalam ada pakai kereta papa kan?”
“Hmm.” Kembung pipi Insyirah dengan mulut penuh air.
“Patutlah tadi ada kumbang hinggap kejap.”
Burrrr! Tersembur air dari mulut Insyirah.
“Kumbang? You mean the guy that wore the pink colour T-shirt yesterday?” Mulut yang basah dilap Insyirah dengan belakang tapak tangan. Euwww! Gaya macam pengotor pulak.
“Which guy?” Mama pandang tajam.
So you met him before? Kat mana?” Kening papa terangkat.
Gulp! Kan dah kantoi dengan mama dan papa.  Soalan spontan macam tu mana terfikir nak susun soalan ‘cover’ sikit babe!



PANJANG leher Insyirah toleh kiri kanan. Chiko tak sampai lagi. Memang dah tahu yang janji Chiko tak boleh pakai, yang dia nak juga datang on time apa kes? Insyirah merengus sambil berpeluk tubuh. Angin yang sedikit sejuk malam ini buat tubuhnya menggigil sedikit walaupun tubuh tingginya disarungkan sweater siap dengan hood di atas kepala. Nak hujan dah ni, kalau Chiko tak muncul juga dia blah terus.
“Sherry.”
Insyirah kaku. Suara yang dia kenal. Satu-satunya suara yang dia rindu walau sudah bertahun lama. Suara yang cuba dia lupakan dengan paksa rela. Perlahan-lahan Insyirah menoleh ke kiri.
Seraut wajah yang dia benar-benar rindu tapi terpaksa dilupakan. Aiman!
Dua pasang mata itu bertaupan. Kalau boleh Insyirah nak peluk kuat-kuat. Kalau boleh dia nak teriak ‘I miss you’ kuat-kuat bagi dengar satu dunia. Hakikatnya, dia tak mampu.
“I guessed you must be here. And my instinct was right.” Aiman masih berdiri beberapa kaki dari Insyirah seperti tadi. Tangan yang berada di dalam poket seluar digenggam kuat. Rindu pada Insyirah tahap petala, tapi takkan nak diterkam bekas kekasih di depan mata.
Mata Insyirah masih tak berkedip.
Mata Aiman masih menatap wajah cantik yang dirindui.
“Sherry.”

Damn! Mata Insyirah sudah berair. 


p/s : I'm back on track and will share my memorable moments soon dearies! Hope you all enjoyed reading JPL :) Tanpa Limit (TL) will be published this year hopefully. Miss me not! Thank you so much and love you all loads!